Krav-Maga-Hoe-reageert-je-lichaam-tijdens-een-bedreiging-of-aanval-op-jezelf-of-derden-v2

Hoe reageert je lichaam tijdens stress?

Bedreiging en aanval op jezelf of derden: stress. Je bent alert en klaar om tot actie over te gaan! De spanning en de druk hebben je lichamelijk en mentaal in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Er is concentratie en alertheid nodig om te vechten of te vluchten. Lichaamsprocessen en organen komen bij stress in versnelde werking. Je moet snel en adequaat kunnen reageren op de situatie. Nu is het moment!

Jouw zenuwstelsel, hypofyse, hormonen (ATCH), bijnieren, lever, longen (ademhaling), hartslag en zweetklieren worden in een kettingreactie geactiveerd.

Het centrale zenuwstelsel verhoogd bij stress direct de activiteit van de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren. De hormoonklieren produceren hormonen die nodig zijn, waaronder ook endorfine om pijn te verzachten mocht dit noodzakelijk zijn. De hypothalamus (klier) heeft invloed op jouw gevoelsleven en hormonale stelsel. Deze centrale hormoonklier geeft hormonen af die je hypofyse (hersenklier) activeert. Bij stress zorgt de hypofyse voor ACTH (hormoon) in je bloed.

Je bijnieren maken extra cortisol aan door het ACTH in je bloed. Cortisol beïnvloed de bloedsuikerconcentratie en je stofwisselingsproces versnelt. Ook geven je bijnieren extra adrenaline (stresshormoon) en noradrenaline af. Adrenaline zet je spieren en hersenen tot activiteit aan. Noradrenaline zorgt voor de verhoogde hartslag en daarbij bloeddruk.

De reactie van organen in je lichaam
Je lever geeft extra opgeslagen suiker vrij die je nodig hebt bij de stressreactie en verhoogde paraatheid van je lichaam. Ook zorgt de lever voor een stijgende hoeveelheid goede cholesterol (HDL) in je bloed, die functioneert als extra brandstof.

Om extra alert te zijn regelen jouw longen een snellere ademhaling. Het hart reageert en je hartslag gaat omhoog voor extra inspanning om de situatie aan te kunnen. Je lichaam wordt klaargemaakt om bijvoorbeeld harder te vechten of wanneer mogelijk te vluchten bij stress, gevaar of een aanval. Een mechanisme van het menselijk instinct.

Je spijsvertering (maag) wordt vertraagd. Hierdoor verspil je geen energie die je juist goed kan gebruiken. De spijsvertering wordt op dat moment ondergeschikt aan belangrijkere processen in je lichaam.

Met een verhoogd energie level vanwege jouw alertheid neemt de transpiratie toe. De zweetklieren reageren door extra vocht aan te maken om de warmte af te voeren die de lichamelijke inspanning met zich meebrengt.

Effecten van stress
Je ziet dat er tijdens (werk)stress, sporten of fysieke aanval veel organen en processen in werking worden gezet in je lichaam. Langdurige blootstelling aan chronische stress is slecht voor je lichaam en weerstand. Hormonen worden door stress sterk geactiveerd. Te veel stress heeft op lange termijn negatieve invloed op je hormonale systeem met als gevolg onbalans, vermindering van geheugen en immuunsysteem.

In het dagelijkse leven kom je vaak en onvermijdelijk met stress in aanraking. Tijdens de Krav Maga training maken we positief gebruik van stress om je goed voor te bereiden op een mogelijke aanval op jezelf of derden. Dit leidt soms juist tot betere prestaties, het maakt je extra alert.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie